Shopping Cart

Social

Gezondheidsvoordelen van thee. Waarom het drinken van groene thee goed is voor je gezondheid.

Chinezen zijn in de 6e eeuw begonnen met het gebruik van groene thee als medicijn. Verschillende gunstige gezondheidseffecten van groene thee zijn terug te vinden in hun medische boeken uit deze eeuw. Groene thee heeft een reinigende en genezende werking. Het reinigt het hart, de lever, de longen, de milt en de nieren en daarnaast geneest het ook diarree, door koorts veroorzaakte monddroogheid, gastro-intestinale aandoeningen en tumoren. Chinezen ontdekten ook dat als je groene thee blijft drinken, je geest zal kalmeren, je slimmer zult worden, je minder slaap nodig zult hebt, je jezelf zult verlichten en veroudering zal verminderen.

In de huidige 21e eeuw is de kennis over de gezondheidsvoordelen van groene thee toegenomen. Groene thee bevat veel bioregulerende ingrediënten die kunnen worden geconsumeerd door te drinken (in water oplosbaar) of door te eten (niet in water oplosbaar). Voorbeelden hiervan zijn catechine, cafeïne, theanine en vitamine C.

Er wordt gedacht dat de bioregulerende ingrediënten in groene thee een synergetisch effect hebben op de gezondheidsvoordelen van thee. Zo kan catechine bijvoorbeeld obesitas voorkomen. Dit effect wordt versterkt in aanwezigheid van cafeïne. De cafeïne in thee heeft ook een synergetische werking met de theanine. Door cafeïne wordt je wakker, terwijl de theanine je kalmeert en daardoor de werking van cafeïne matigt. De catechine heeft ook een synergetische werking met de vitamine C in groene thee. Vitamine C in thee is breekbaar. De catechine beschermt dit ingrediënt tegen afbraak.

1. Catechine

De naam “catechine” is in 1832 ontstaan en is ee afgeleide van catechu. Dit is een extract van acaciabomen (een geslacht van planten uit de familie Leguminosae). Michiyo Tsujimura ontdekte in 1929 de ene na de andere catechine in groene thee. Hij ontdekte dat catechine een astringente (ofwel bittere) smaak aan thee geven. Dit is het meest voorkomende bioregulerende ingrediënt in groene thee en heeft meerdere functies om onze gezondheid te verbeteren.

Catechine wordt al heel lang als medicijn gebruikt. Van alle gezondheidsvoordelen is het antioxiderende effect het grootste. Catechine voorkomt dat actief zuurstof menselijke weefsels aanvalt en hierdoor het lichaam ziek maakt. Hierdoor wordt voorkomen dat het lichaam ziektes ontwikkelt. Er wordt gezegd dat de antioxiderende werking van catechine in groene thee 20 tot 30x hoger is dan dat van vitamine C en vitamine E.

Naast deze antioxiderende werking heeft catechine in groene thee meer gunstige gezondheidseffecten op ons lichaam, zoals bacteriedodende, deodoriserende en ontgiftende effecten.

2. Theanine

Theanine is een uniek aminozuur dat bijna alleen in theeplanten voorkomt. In vergelijking met andere theesoorten is bekend dat groene thee de grootste hoeveelheid theanine bevat. Theanine geeft een verfrissende, zoete smaak aan thee.

Als je een kopje groene thee drinkt en daarbij dus theanine binnenkrijgt, wordt je geest rustiger en gaan je hersenen alfagolven uitzenden. Dit zal je lichaam doen ontspannen en tegelijkertijd zal je concentratie verhogen. Dat bleek uit een studie waarin mensen een kopje sencha dronken met daarin 200 mg theanine. Dertig minuten na het drinken van de thee werden er alfagolven uitgezonden.

3. Caffeïne

Cafeïne in thee heeft verschillende gunstige gezondheidseffecten op ons lichaam, zoals het stimuleren en prikkelen van het centrale zenuwstelsel tot XX, het hart tot XX, de nieren om diurese te bevorderen. Daarnaast bevordert het de maagzuursecretie voor een betere vertering en absorptie van voedsel en het afbreken van lichaamsvet.

Direct na het drinken van een kopje thee wordt de cafeïne door je lichaam opgenomen en bereikt het zijn maximale concentratie in je bloed in 30 tot 60 minuten. Deze langzame toename zorgt ervoor dat je beter een kopje thee kunt drinken dan een kopje koffie. Koffie bevat ook cafeïne, maar bereikt vrijwel direct na het drinken zijn maximale concentratie in je bloed. Daarom heeft de cafeïne in thee dus een ander effect op je lichaam dan de cafeïne in koffie.

4. Vitamine C

Thee bevat veel vitamine C. Dit ingrediënt is gevoelig voor hitte en alkaliteit en is breekbaar. Het oxideert makkelijk en lost op in water. Onze gestoomde Japanse groene thee “Sencha” bevat veel vitamine C, terwijl onze gefermenteerde Japanse groene thee “wakocha” door de oxidatie bijna geen vitamine C meer bevat. Door elke dag 4.5 kopjes sencha te drinken, zal je vitamine C inname 30% tot 50% zijn van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

In water oplosbare component (20-30%)

component1g theeWerkzaamheid / Effect
Catechines110 tot 170 mgAnti-oxidatie, anti-mutatie, anti-kanker, onderdrukking van verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed, onderdrukking van verhoging van de bloeddruk, onderdrukking van verhoging van de bloedsuikerspiegel, onderdrukking van bloedplaatjesaggregatie, antibacteriële anti-wormtandschimmel, antivirus, verbetering van darmbacteriën, anti-allergie, ontgeuring
cafeïne16~35mgOpwinding van het centrale zenuwstelsel, preventie van slaperigheid, cardiotonisch, diuretisch effect, bevordering van de stofwisseling
Theanine 6-20 mgRegeling hersen-/zenuwfunctie, ontspannend effect
Flavonolen6 mgVerhoogde capillaire weerstand, antioxidant, antikanker, preventie van hartziekten, deodorant
Complexe polysacharide6 mgOnderdrukking van de stijging van de bloedsuikerspiegel
Vitamine C
(ascorbinezuur)
3~5mgAnti-scheurbuik, antioxidant, anti-kanker, verkoudheidspreventie, cataractpreventie
Verhoging van de immuunfunctie
γ-Aminoboterzuur
(GABA)
1mg
anaërobe behandeling
1-2mg
Bloeddrukverhoging onderdrukkingseffect, hersenen, zenuwfunctieregulatie
saponine2mgAnti-astma, antibacterieel, onderdrukking van bloeddrukstijging
Vitamine B212 mgHoekstomatitis, preventie van dermatitis, remming van lipideperverzuring
Dieetvezels30-70 mgAntikanker (darmkanker), onderdrukking van de stijging van de bloedsuikerspiegel
Mineralen10-15mgZink: Preventie van smaakafwijkingen, onderdrukking van immunosuppressie, preventie van dermatitis
Fluor: Preventie van tandbederf
Mangaan, koper, zink, selenium: antioxidant
Kalium: behoud van ionenevenwicht

In water onoplosbare component (70-80%)

component1g theeWerkzaamheid / Effect
Dieetvezels300~440 mgAntikanker (darmkanker),
onderdrukking van de stijging van de bloedsuikerspiegel
Eiwit240~310mgNutriënten (lichaamsbestanddelen)
Lipiden34~40mgNutriënten (celbestanddelen, energiebronnen)
Chlorofyl6~10mgDeodorant-effect
Vitamine E
(ascorbinezuur)
0,2~0,7 mgPreventie van hemolyse, onderdrukking van lipidenperoxidatie, antikanker, antidiabetes, bevordering van de bloedsomloop cataractpreventie, verbetering van de immuunfunctie
CoQ100,1 mgAnti-aging, huidverfraaiend effect
Bètacaroteen0,2 mgAntioxidant, anti-kanker, verbetering van de immuunfunctie, vitamine A-bron
Mineralen40~50 mgMangaan, koper, zink, selenium: antioxidanten
Aromacomponent10-20mgAromatherapie-effect
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *